İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 Su Bardağı Un
1 Adet Yumurta
½ Çay Kaşığı Tuz
¼ Su Bardağı Su
Yoğurtlu Sos İçin:
100 Gr Süzme Yoğurt
2 Diş Dövülmüş Sarımsak
1/2 Çay Bardağı Su
Üstüne Zer Malzemesi:
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
½ Çay Bardağı Zeytinyağı
250 Gr Kıyma
3-4 Adet Yeşilbiber
2 Adet Domates
1 Adet Soğan
1 Yemek Kaşığı Karışık Salça
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Pul Biber
¼ Demet Maydanoz
Hamuru hazırlamak için un yoğurma kabına dökülür, ortası açılır, üzerine yumurta, su ve tuz ilave edilir. Özlü bir kıvama gelene kadar yoğrulan hamurun üzerine nemli bir bez örtülüp 30 dakika bekletilir.
Zer için çukur bir tavada tereyağının yarısı eritilir, doğranan soğanlar ilave edilip kavrulur. Soğanların rengi değişince tavaya doğranan yeşil biberler, birkaç dakika sonra kıyma konur.
Suyunu çekince salça, 2-3 dakika sonra ince bir şekilde doğranan domatesler, birkaç dakika sonra tuz ve baharatlar da malzemelerin üzerine serpilir, 1,5 su bardağı su dökülüp kısık ateşte kaynamaya bırakılır. 15-20 dakika sonra tava ocaktan alınır.
Dinlenen hamurun üzerine az miktarda un serpilerek açılır. Hamur açıldıktan sonra 1 cm'lik şeritler kesilir, üst üste konur ve 1 cm kalınlığında kare parçalar kesilir. Her parça karşılıklı köşegenlerinden çimdiklenerek fiyonk şeklinde yapıştırılır.
Çimdik mantılar harlı ateşte kaynamakta olan tuzlu suyun içine atılır ve haşlanır. Hamurlar pişince ocaktan alınır ve üstüne 2 su bardağı soğuk su dökülür, karıştırdıktan hemen sonra su bir başka kaba süzdürülür. (Süzülen su çorba pişirirken kullanılır.)
Pişirme tenceresinde kalan tereyağı harlı eritilir, üzerine mantılar dökülür ve karıştırılır.
Servis tabağına sarımsaklı süzme yoğurt, üzerine mantılar ve sıcak kıymalı zer dökülür, maydanozlarla süsledikten sonra ikram edilir.

|