Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Soslar Hakkında (2 adet - 124,680 defa bakıldı)

Soslar Hakkında

Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Soslar Hakkında

Bayram
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 03.11.2005
Mesajlar: 107
Şehir: Almanya
Kısa URL: https://ml.md/lc10846
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2007
3,544 defa indirildi / yazdırıldı




Sos, kızartılmış etlerden sızan kızartma sularının veya haşlanmış et, tavuk, balık sularının hatta zeytinyağının, un, yumurta gibi malzemelerle karıştırılarak yemeklerin üzerinde durabilecek kıvama getirilmesi halidir. Yemeklere renk ve lezzet katan soslar, yemeklerin vazgeçilmez bütünleyicisidir. Sosları genel olarak beş gruba ayırmak mümkündür.

Siyah soslar: fırında kızartılmış etlerden sızan suların un, domates gibi katkı verici maddelerle koyulaştırılmasıyla elde edilen kırmızı ve siyah renkteki soslardır.
Beyaz soslar: süt, çiğ krema veya tavuk, dana, balık sularının unla koyulaştırılması sonucunda elde edilen soslardır.
Sarı soslar: çiğ veya az pişirilmiş yumurta sarısına bol zeytinyağı veya mısırözü yağı yedirilerek koyu bir kıvama getirilmiş mayonez türü soslardır.
Usareli soslar: limon veya sirkeye, zeytinyağı veya un ve yumurta katılarak elde edilen terbiye özelliği olan soslardır.
Liyezon yani bağlantı sosları: yumurtanın, unun, sütün, tereyağının ve limonun iyice birbirine karıştırıldıktan sonra pişirilerek koyulaştırılmasıyla elde edilen soslardır. Yalnızca çorbalarda kullanılır.



Soslar

Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2481
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc184619
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2025
19 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.cumhuriyet.com.tr

Gastronomi sahnesinde roller yeniden dağıtılıyor: Artık başrolde soslar var. Bir zamanlar tabağın kenarında sessizce eşlik eden o küçük lezzet vurguları, şimdi anlatının merkezine yerleşti.
Eskiden bir eşlikçi olarak görülen soslar, bugün tabakların temel kurgusunu belirliyor. Artık şefler yemeği sosun çevresinde tasarlıyor; tatların uyumu kadar, kontrastı da bu sayede sağlanıyor. Sadece fine dining restoranlarda değil, günlük sofralarda da sosların rolü değişmiş durumda.
Bu dönüşüm, tanıdık tatlara gelen yeniliklerle daha da belirginleşiyor. Mesela bazen yemekte yer alan bir peynirin ya da kremanın yerini artık mayonez alabiliyor. Ketçap, hardal gibi klasik soslar ise artık eski halleriyle sınırlı değil. Bu sayede tüketici hem nostaljik bir tatla buluşuyor, hem de yeni nesil beslenme beklentilerine uyum sağlıyor.
Tüketici eğilimleri, artık lezzetin sadece tanıdık olmasını değil, kişiselleştirilebilir olmasını da önemsiyor. Aynı tabakta hem acı hem tatlı, hem kremamsı hem de asidik bir yapı arayan yeni jenerasyon, sosları sadece damak için değil, deneyim için tercih ediyor. Özellikle evde yemek yapanlar için rafine soslar, yemeğe profesyonel bir dokunuş katmanın en kolay yolu hâline geldi.
Sonuçta, bu yeni pratik yaklaşım, sadece “ne yediğimiz” değil, “nasıl yediğimiz” sorusuna da yanıt veriyor; her lokmada farklı bir tat ile bağ kurmayı mümkün kılıyor.







Soslar Hakkında Tarifleri Diğer Konular



(2 adet Soslar Hakkında 124,680 defa bakıldı)

1 2

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® X sayfası