|
|
Van Mutfağı |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2519 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc184713
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2025
4 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Doğu Anadolu’nun yüksek rakımlı coğrafyasında, Van Gölü’nün, Süphan Dağı’nın komşusudur Van. Van mutfağının en çok sevilen ve bilinen kısmı ise şüphesiz kahvaltı mutfağı.
Gölü, iklimi ve kültürel zenginliği ile Van, tarih boyunca önemli bir cazibe merkezi olageldi. Van’ın bu zengin ve seçkin dokusunun etkisi yöre mutfağında da fazlasıyla görülür. Van mutfağının en çok sevilen ve bilinen kısmı ise şüphesiz kahvaltı mutfağıdır.
Bereketli yaylaların sunduğu aromalı yöre otları Van kahvaltı mutfağında önemli bir yere sahiptir. Doğal besiyle elde edilen sütle buluşan bu otlarla yapılan peynir ve cacığa sıcak ekmek ve çay da eklenince doyumsuz bir tat oluşur damaklarda.
Kekikle beslenen koyun ve keçi etinden Van kavurması, unun kavrulmasıyla yapılan kavutla yenildiğinde uzun saatler açlık çekilmez. Diğer taraftan zengin bir çiçek florasına sahip yaylalarda elde edilen yöre ballarının peteklisi makbuldür.
Van tereyağı ve kaymak da balın en ideal tamamlayıcısıdır. Van kahvaltı salonları başta Van’da olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde Van’ın bu eşsiz lezzetlerini sunuyor.
|
Van Mutfağı |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2519 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc184714
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2025
1 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yemek kültürümüzde apayrı bir yeri olan Van Mutfağı besin değeri çok yüksek, lezzetli ve zengin çeşitlere sahiptir.
Yapılışı zaman, emek, hazırlık ve özel malzeme isteyen yemeklerdir.
Van yemeklerinin en belirgin özelliği etli olmasıdır.
Bunun yanında tahıl, sebze ve yöresel bitkilerle yapılan yemekler de sofralarda sıkça yer alır.
Başlıca geçim kaynağı hayvancılık olduğu için süt ürünleri de çokça tüketilir.
Sonbaharla birlikte evlerde kış için kavurma, otlu peynir, tutma balık, erişte, hayvansal yağ, kışlık yoğurt, kurutulmuş sebze ve meyve gibi yiyecekler hazırlanır.
Peynir, keşkek, kavurma gibi yiyecekler çoğunlukla çömlek içinde yere gömülerek korunur.
Arıcılık ve tavukçuluğun da yapıldığı ilde su ürünleri avcılığı da önemli yer tutar.
Balık genellikle bulgur, yoğurt ve salçayla yapılan ayran aşıyla birlikte yenir.
Van’da yemek çeşidi ne olursa olsun, sofrada mutlaka "otlu peynir" bulunur.
Ayrıca bu mutfakta Van kebabı’nın da ayrı bir yeri vardır.
Kebabın özelliği koyun etinden yapılmış olmasıdır.
|
|
Van Mutfağı Tarifleri Diğer Konular
|
|