Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Bezelye (2 adet - 68 defa bakıldı)

Bezelye

Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Bezelye Hakkında

Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2481
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc184658
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2025
8 defa indirildi / yazdırıldı




Baklagiller familyasından olan bezelye, insanoğlunun özel olarak yetiştirdiği ilk sebzelerden biridir.
Eskiden beri kış ayları için, kurutularak saklanan sebzelerin en başta gelenlerindendir.
Kurutulmuş bezelyeden yapılan un, çocuk maması, bezelye çorbası ve bazı yemeklerin yapımında kullanılır.
Haşlayarak kullanacağınız bezelyelerin suyuna ekleyeceğiniz karbonat, piştikten sonra da renginin yeşil kalmasını sağlar. 1 kg bezelye için bir çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz.


Bezelye

Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2481
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc184655
Gönderme Tarihi: 04.Eyl.2025
33 defa indirildi / yazdırıldı




Gerek yemeğin, gerekse etin, tavuğun yanında garnitür olarak servisi yaygın bu lezzetli bitkidir.
Mutfağımızda etli bezelye yemeği, zeytinyağlı sultani bezelye, bezelyeli pirinç pilavı, çeşitli türlüler, talaş böreği, bezelye deyince aklıma ilk gelenler.
Her sebzenin olduğu gibi bezelyenin tazesi elbette konservesine yeğlenir; ama konserve bezelye de konserveler içinde çok tüketilmesi bakımından önde gelenlerden.
Antikçağdaysa bezelye, kurusuyla ünlü. Bugün de hâlâ bezelye kurusu bazı ülke mutfaklarının vazgeçilmezi.
Taze sebzeleri ticari olarak dondurarak saklama yönteminin dünyada başladığı 1920’li-1930’lu yıllarda bezelye bu tür yiyeceklerin ilklerinden olmuş.
İsteyenlere konservesi de donmuşu da var ama bence ille de tazesi, mevsiminde sofraya buyur edileni makbul; çünkü en şekerlisi o.
Bezelye tazeliğini yitirdikçe içindeki şeker nişastaya dönüşüyor ve bu nedenle de o kendine özgü şekerli tadı zamanla azalıyor.
En yaygın türü bahçe bezelyesi (Pisum sativum) diye bilinen tür olsa da günümüzde bezelye çok çeşitli. Farsça besîle, Arapça besille, bizelle, İtalyanca pisello, Latince pisum, yine Eski Dünya’ya ait bitki türlerinden biri.
Yemek tarihçileri, arkeolojik bulgulara dayanarak yabani bezelyenin anavatanı konusunda farklı görüşlere sahipler.
Genel olarak anlaşılan konu, bezelyenin Ortadoğu ile Orta Asya arasındaki bölgeye özgü olduğu.
Arkeologlar, Burma-Tayland sınırındaki bir mağaradaki kazı sonucunda buldukları yabani bezelyeleri karbon testine tabi tutarak MÖ 9750’ye tarihlemişler.
Irak’ın kuzeyinde yapılan bir kazıda bulunan bezelyelerse MÖ 7000 ile 6000 arasına tarihlenmiş.
Gelelim Avrupa’- ya… Günümüzün İsviçre’sinde yer alan Bronz Çağı köylerinde tarihi MÖ 3000’e uzanan bezelyelerle karşılaşılmış.
Kısaca, o minik, tombik, yusyuvarlak, parlak yeşil, şekerli sebzenin bu dünyadaki hükmü epey eski.
Bezelye, tarımı yapılan en eski bitkilerden biri. Kültür bitkisi olduktan sonra gezginlerin ve kâşiflerin gittikleri yerlere, yanlarında götürdükleri bezelye taneleri bitkinin Akdeniz ve daha sonra da Uzakdoğu ülkelerine yayılmasını kolaylaştırmış.
Anadolu, bezelyenin eski topraklarından.
Yabani bezelye türleri Anadolu’da mevcut ve fin, gıcı gıcı, cılban, heses, yasmık, yosuk, külür, gülül, köşne gibi çeşitli adlarla anılıyor.
Bazense bu adlardan bazıları ve bezelyeye Anadolu’da verilen daha başka adlar başka bitkiler için de kullanılıyor, örneğin burçak için ya da nohut için.
Antik Yunanlılar ve Romalılar, yaklaşık MÖ 500-400 yıllarında bezelye yetiştiriyorlardı.
I. Yüzyılda yaşamış ünlü Romalı gurme Apicius’n yemek kitabında 9 çeşit bezelye yemeği bulunması, antik Roma’da bezelyenin epey önemli olduğunu gösteriyor.
Bezelye püreleri hem antik Yunan’da hem de antik Roma’da çok bilinen yemeklerdi.
MS 170-230 yıllarında yaşamış Yunanlı yazar Athenaios, büyük bir daveti anlattığı Deipnosophists adlı uzun eserinde bezelye ezmesinden pek çok kez söz eder.
Anlattıklarından o dönemde bezelye ezmesinin sevilen bir yemek olduğu çıkarılıyor.
Yüzümüzü doğuya çevirecek olursak, Hindistan’da kurutulmuş bezelyenin, geçmişte olduğu kadar günümüzde de beslenmede önemli bir yere sahip olduğunu görürüz.
Mercimek çeşitleriyle birlikte kuru bezelye çeşitleri, Hint Mutfağı’nın ana kategorilerinden olan baharatlı bakliyat ezmelerinin temel malzemelerinden.
Bezelye tarımı yaygınlaştıktan sonra kuru bezelye, hem saklanması kolay bir gıda olduğundan hem de ucuz, doyurucu bir protein kaynağı olduğundan fakir halkın her dönemde tercihi olmuş bir yiyecek.
Ortaçağ Avrupa’sında kuru bezelye pek çok açıdan önemliydi. Bunlardan biri de Hristiyanlık’taki oruç günlerinde tüketilebilecek bir yiyecek olması nedeniyle manastır mutfaklarında bolca pişirilmesi.
Genetikte Başrol Bezelyenin Manastır demişken zamanda biraz ilerleyelim ve Avusturyalı bir keşiş olan Gregor Mendel’i analım. Mendel, genetiğin temellerini kurmadaki katkılarını, bezelye bitkisi yetiştirerek yaptığı deneylere borçlu. Zooloji, botanik, kimya, fizik dallarında Viyana Üniversitesi’nde öğrenim görmüş Mendel, 1860’lı yıllarda manastırın bahçesinde bezelyeleri çaprazlayarak genetik mirasın temel kanunları olan bazı genetik özelliklerin başatsa başat çekinikse çekinik kalacağını buldu.
Mendel 1884’te bu dünyadan göçüp gittiği zaman bezelye deneyleri tam olarak bilimsel kabul edilmemişti.
Ancak, 1900 yılında başka bir bilimadamı Hugo de Vries, Mendel’in çalışmalarını yeniden gün ışığına çıkartıp onun genetik bilimine yaptığı katkıların kabul görmesini sağlamış.
Yalnızca taneleri yenilen ve tanesi yok denecek kadar küçük olup kabuğuyla birlikte yenilen türleri olan bezelye, çaprazlanmaya çok uygun bir bitki olduğundan günümüzde dünyanın farklı yerlerinde binlerce bezelye çeşidi yetiştiriliyor.
Bunlardan bazılarının tanesi yeşil, bazılarınınsa sarı… Sarardığı için değil, asıl rengi sarı olan taneler bunlar. Başta Kanada, ABD, Avrupa ülkeleri, Çin, Hindistan, Rusya ve Avustralya olmak üzere pek çok yerde bezelye tarımı yapılıyor.
Bezelye, yüksek lif ve protein içeren, şeker bakımından zengin, yağ bakımındansa fakir olan çok besleyici bir bitki. Ayrıca B vitamini ve folat kaynağı.







Bezelye Tarifleri Diğer Konular



(2 adet Bezelye 68 defa bakıldı)

1 2

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® X sayfası