İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
3 Su Bardağı Un
2 Adet Yumurta
½ Tatlı Kaşığı Tuz
500 Gr Kıyma
2 Adet Soğan
1 Yemek Kaşığı Salça
1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Pul Biber
½ Çay Kaşığı Karabiber
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
Sarımsaklı Yoğurt
Yumurta ve tuz bir kapta çırpılır, üstüne un ilave edilerek sert bir hamur yoğrulur ve üstüne nemli bir örtülüp dinlendirilir.
Bu sırada iç malzemesi hazırlanır; kıyma tavada kendi suyunda kavrulur, daha sonra üstüne 1 yemek kaşığı tereyağıve yemeklik doğranan soğanlar ilave edilir ve kavurma işlemine devam edilir.
Soğanların rengi değişmeye başlayınca üzerine salça, karabiber ve pul biber konur, 1-2 taşım sonra ateş söndürülür.
30 dakika sonra hamur 2 bezeye ayrılır ve her biri mantı yufkası inceliğinde açılır.
Yufkaya 2 cm çapındaki bir kapakla bastırılarak yuvarlak parçalar çıkartılır. Artan hamurlar yeniden yoğrulup daireler çıkartılır.
Su tencerede kaynatılır, tuz döküldükten sonra içine yuvarlak hamurlar konur ve haşlanır.
10 dakika sonra hamurlar süzgüyle tepsiye alınır ve eritilmiş tereyağı ilave edilerek karıştırılır.
Önceden hazırlanan kıymalı sos hamurların üstüne dökülür ve sarımsaklı yoğurt ile ikram edilir.
Not: Yuvarlak hamurların demir paraya benzemesi yemeğe adını vermiş.
|